אור לנתיבה
מנדלסון כותב כי הכוונה בהדפסת הספר היתה "לתועלת התלמידים, אשר חלק להם לאוה בבינת משל ומליצה." ממטרות הספר: "להרחיק את לב ילדי בית ישראל מעל התרגומים אשר הסתפקו בהם עד עתה".
בסוף החיבור/הקדמה, מבקש מנדלסון מן הקוראים "שאם מצאו בספרי החומש אשר יצאו כבר מבית הדפוס איזה טעות המדפיס או שגיאות הכותב או מקום ספק הצריך באור להודיע לי חיש מהר בעוד ידי נטויה על המלאכה למען אוכל לתקן את המעוות... בחנוני נא כזאת אנשי האמת! שימו כה נגד כל בית ישראל ויוכיחו בינינו אם לא אודה לדברי חן ושכל ואקבל האמת בשמחה ממי שאמרו".
מנדלסון כותב כי הדפיס עתה את ההקדמה "בדפוס קטן, כי אם למלאות רצון התלמידים, אשר שאלוני פעמים רבות על אודותיה, כי יחפצו לדעת הכללים והיסודות אשר עליהם נשענו המתרגם והמבאר"
מנדלסון כותב: "והיה כאשר חנן לי ה' ילדים בנים זכרים והגיע העת ללמדם תורה ולשננם דברי אלהי' חיים ככתוב הואלתי לתרגם את חמשת חמשי התורה בלשון אשכנז המסולסל והמתוקן כפי אשר הוא נהוג בימינו לתועלת הילדים הרכים... והנה הקרה ה' לפני את הרב מוה"רר שלמה נ"י מדובנא... וכאשר ראה הרב הנ"ל את תרגום התורה שבידי מצא חן בעיניו ויכשר לפניו ויבקש מאתי לתת לו רשות להדפיסו לתועלת התלמידים, אשר חלק להם אלוה בבית משל ומליצה. נעניתי לו ראשי אבל בתנאי שישים עיניו ולבו להעיר על כל מקום אשר הכרעתי בתרגומי דעת מפרש ממפרשי' הקדמוני', או אשר נטיתי מדעת כלם לבחור לי דרך אשר נאות ומסכים לדעתי עם דרכי הלשון, המשך הענין או הנחת הטעם ויסודותיה, על כל אלה ידרוש ויחקור וישא ויתן עמי ויכתוב על ספר והיה' לבאר הכתובי' בלשון קל להכין לכל קורא. ואף גם זאת הבטחתיו הבטחה נאמנה להיות לו לעזר בחבור וכתיבת הבאור ההוא, כאשר תשיג ידי. ועוד תנאי אחד התניתי עמו שישתף את אחי הרבני מוהר"ר שאול נ"י במלאכת הדפוס והגהה הנכונה, וחלק כחלק יקחו שכר עמלם... לא עלתה על דעתי מראש, אף לא קויתי להשיג בצע כסף או תועלת כבוד במלאכה זו, ולא רציתי להקרא שמי עליה, לולי בקש מאתי הרב הנ"ל לעשות כן, למען רבות החושקים בו..."
ויינברג, הקדמה
Werner Weinberg, "Einleitung", in Moses Mendelssohn, Gesammelte Schriften, Jubilaeumsausgabe, 15, 1 [Der Pentateuch], pp. XI - CLIV
נטלי:
פיינר תשס"ב
IUL
הספרייה הלאומית: 22V4137
תל אביב: מהלמן: 222.1 מנד [כתוב 1783]
חיבור זה נדפס שנית כמבוא לספר נתיבות השלום: ברלין תקמ"ג