לשון הזהב
דיון על מקוריות הטקסט: סנדלר, הביאור לתורה, עמ' 42. כפי שסנדלר מציין, השוואת הספר לשון הזהב לחלק הדקדוקי בתוך ההקדמה לביאור של מנדלסון (המכונה אור לנתיבה) מגלה הקבלה רבה ביותר בין שני הטקסטים.
Maimonides, רמב"ם: מלות ההגיון.
עמ' 1/ב
המחבר מציין בעמ' 1/ב: "צריך שאקדיש לך איזה כללים מחכמת הדבור הפנימי, לקוחים מדברי הרמב"ם ז"ל במלות ההגיון, עם תוספות באור ושנוי לשון, הרחבה וקצור כפי הצורך..."
תנ"ך
סנדלר, הביאור לתורה, עמ' 42
כפי שמציין סנדלר, הביאור לתורה, עמ' 42: "ספר הדקדוק "לשון הזהב" למנדלסון אינו אלא העתקה, בשנויים קלים ובתוספת שער, מתוך החלק הדקדוקי של "אור לנתיבה", יש גם הרושם כאילו רובם של שינויים אלה לא באו אלא להעיד על אי תלותה של מחברת זו בהקדמה "אור לנתיבה"..."
סנדלר, הביאור לתורה, עמ' 43.
בתוך הספר אין מידע על תאריך/מקום ההוצאה. עם זאת, יש מידע על תאריך/מקום כתיבת הספר. בסוף הספר כתוב: "ראש חדש התשיעי בשנת תקמ"ג לפ"ק ברלין יע"א".
סנדלר, הביאור לתורה, עמ' 43, מתייחס לקושי הביבליוגרפי של קביעת מקום/תאריך ההוצאה. ביבליוגרפים שונים ציינו, לעיתים בלא פיקפוק, כי הספר ראה אור בברלין, שנת תקמ"ג (חלקם ציינו 1782, אחרים 1783), אם כי אין עדות חד משמעית לכך בתוך הספר.
לפי סנדלר, "קרוב לוודאי ש"לשון הזהב" הוצאה מתוך ההוצאה המיוחדת של החוברת "אור לנתיבה", ברלין, ר"ח כסלו תקמ"ג, 1782..., שמנדלסון הפיץ ב- 300 טפסים, ובה הוא מבטיח 'להדפיס את ההקדמה ההיא אי"ה בדפוס גדול כתבנית החומש... ולא באה עתה בדפוס קטן כי אם למלאות רצון התלמידים'".
ייתכן כי (בעותק הספריה הלאומית לפחות) העמוד הראשון והשני של הספר התהפכו בכריכה. כך לפי סימנים שונים, במיוחד העובדה שבסוף העמוד הראשון בספר הנוכחי מצוין כי המילה הבאה בטקסט היא "המשתכל" - מילה המופיעה רק בעמוד השלישי. זאת ועוד, שם הספר ("ספר לשון הזהב") ומתחתיו איור נמצא כעת אחרי העמוד הראשון, ולא בתחילת הטקסט.
הספר מיועד (בין היתר) לקוראי הביאור. בראשית הספר כותב המחבר: "שבתי וראיתי הצורך הגדול להזכיר בראש ובהתחלה את הכללים (דיא רעגלען), אשר עליהם סמכנו בתרגום הכתובים וביאורם, ואשר לא יימצאון בכל ספרי הלשון הנודעים לי (וועלכ'י אין קיינר שפראך לעהרי דיא איר בעקאנט זיין צו פ'ינדן זינד) למען יבין הקורא לשון הקודש ואת דברי הספר בכל מקום שהם מיוסדים על הכללים הללו."
בסוף העמוד פונה המחבר אל הקוראים: "ואתה הקורא הנעים, שום תשים את הדברים האלה על לבך, כי נעים כי תשמרם ותטמנם בחבך".
סנדלר, הביאור לתורה:
פרץ סנדלר, הביאור לתורה של משה מנדלסון וסיעתו, התהוותו והשפעתו, ירושלים תשמ"ד (מהדורה שניה).
עותק בספריה הלאומית