מגלת שיר השירים
דומה כי תחילה ראה אור בנפרד. לספר עמוד שער, הקדשה ומבוא משלו. כמו כן, תאריך חתימת המבוא שונה.
אחרי עמוד השער בא עמוד הקדשה: "לכבוד הגביר המפואר מוהר"ר איצק בן פ"ו ר' דניאל יפה נר"ו מנהיג חברת חנוך נערים וחבר מנהיג לחברת שוחרי טוב ותושיה". אחרי זה, שיר בן שני עמודים לכבודו, החתום ע"י אהרן האללי [וולפסון] ויואל ברי"ל.
רשימת חותמים מראש מופיעה בראש אוסף הכרכים של "חמש מגלות" (ראו הערות בחלון "חוקר ומקורותיו").
הספר מיועד, בין היתר, כמעין הכנה ללימוד מעמיק יותר של המגילה. לדברי וולפסון וברי"ל בהקדמתם, "אי אפשר להקורא לחקור על הנמשל והרמש מהדבר, אם לא ידע מקודם טעם התרגום ובאור מלות המשל; כמו מפתח אשר בו יפתח הדלת לבוא אל הבית פנימה, ובלעדו יהייה הבית סגור, כן הדבר הזה, אחר התבוננות בתרגום המליצה והמשל, וידיעת גלגול והמשך הדברים, יעלה החוקר מעלה מעלה בשכלו עד כי נגלה לפניו תעלומת ומצפונת הדבר." הם מביאים את התרגום ה"צח" וה"ערב" של מנדלסון לגרמנית, אולם לא הרחיבו בפרוש. ישנם פרושים מפרושים שונים - קבליים, פילוסופיים, "אלהיים". "ואנחנו לא נדע איזה מהם יכשר יותר להחליט עליו ולאמור זה הדרך הטוב והפרוש הנכון אשר תלכו בה, הידוע נדע מה שיכשר בעינינו הייטב בעיני הקורא? אולי את אשר קרבנו רחוק הוא בעיניו, ואת אשר רחקנו קרוב הוא אליו, ומי יודע אולי כולם כאחד טובים. לכן משכנו ידנו כלל מן הפרושים האלה, ונלווה התרגום הזה רק בבאור קצר ומספיק להודיע טעם תרגום המלה, דקדוקה בלשון העברי, ושאר דברים הנאותים וצריכים לפשטות הענין, וכל מי אשר נשאו לבו למלאות תשוקתו בפירוש על המגלה הזאת, יעיין בהספרים מהמפרשים אשר קדמונו כמו רש"י, ראב"ע ובעל עקדה ודומיהם וימצא מרגוע לנפשו.
לקראת סוף המבוא, יוצאים וולפסון וברי"ל נגד "אנשים חכמים בעיניהם, אשר לא ידעו ולא יבינו במקרא מפורש כי אינם יודעים לדבר צחות לא בלשון הקודש ולא בשאר לשונות והמה מחברים ספרים בלשון עלגים ומגלים פנים בתורה שלא כהלכה להפוך דברי אלהים חיים ומאמרי חז"ל הטהורים והנקיים לדברי תהפוכות וסרה ולקללות נמרצות על המעתיקים לכבוד ה' ולכבוד תורתו הקדושה ללמד ולהבין אמרי שפר; ולא זו בלבד אלא שאף מחללים שם שמים בפרהסיא לעיני העמים והשרים האומרים דל ישראל ובזוי מאד שאין לו לא כתב ולא לשון (כנודע מקרוב פעמים)..."
עותק בספריה הלאומית
נטלי:
כרטיסיה חינוך נערים
IUL
ספרייה לאומית: S 45 A 1337
דומה כי הספר הופיע בפני עצמו. אך יש להחליט האם הוא ייחשב כספר נפרד או ככרך בתוך "חמש מגילות" (כך הוא מקוטלג ב-IUL).