ספר המדות - 1784
ככל הנראה, סטנוב ראה בספר זה המשך לסיפרו "אמרי בינה" או של "ספר החזיון". דף ב' נפתח באמירה: "יבאר במשל ומליצה איך השר המסופר ממנו בחלק הא'...". דמותו של נעם מופיעה גם כאן. יש לבדוק זאת שוב אצל ורסס ופלאי. בדף לו' מוזכרים שני ספרים אלה.
נוסח כתיבת התאריך: @ שנת קדמת עדן
מחיר הספר מצויין בהסכמה (דף ב').
עוד התייחסות לגבי ענייני ההוצאה לאור ראו בחלון "מבנה הספר" באצבע "אחרית דבר".
באחרית הדבר המופיעה בדף קלז', מסכם סטנוב כי תיקון המדות הוא דבר מורכב, ובספר זה מובא רק באופן חלקי. הוא שולח בקורת מרומזת על קהל יעדו, שלא מעוניין ב"תבונה", וטוען כי לכן "ורבים ממשכילי עמנו חוברי חבר מדאגה מדבר ההפסד. העתיקו חיבוריהם ללשונות העמים למען יצאו קונים בעמי הארצות". כלומר, מחברים מעדיפים שלא להשתמש בעברית, כדי שספריהם ימצאו קונים. סטנוב מתאר כאן את מצוקת ענף ההוצאה לאור העברית.
הספר מורכב מ"הקדמה" שבא מופיע סיפור המסגרת (דפים ב'-ו'), ומ-13 שערים, כשכל שער עוסק בהיבט אחר של הנפש.
שם בית הדפוס מופיע בגרמנית על גבי השער
ההסכמה היא עבור סיפרו זה של סטנוב, וספר נוסף של סטנוב: "ספר הנפש אמץ לבו בגבורים" (דף ב'). ספר זה מופיע לאחר ספר המדות, ללא עמוד שער, ולכן לא הפרדתי את השניים, אם כי, על פי תפיסת בני התקופה - מדובר בשני ספרים.
יש טענה במחקר כי ההסכמה הזו היא זיוף, אך יש לבדוק אם יש צידוק מספיק לטענה זו.
שמות המדפיסים מופיעים בדף קמד'
בסיפור המסגרת מופיע שר בשם יעקב העמוני שמגיע לעושר רב, וחי חיי נהנתנות ופריצות מינית, אותם מעודד שר אחר ששמו נועם. בסופו של דבר הוא לוקה במחלה קשה, שמקורה בחולי נפשי. יועציו יועצים לו לפנות לאדם חכם בשם יאיר המדברי, והוא כותב לו אגרת ומבקש את עזרתו. שאר הספר כולל את אגרת התשובה של יאיר המדברי, העוסקת במבנה הנפש, בצרכיה וכד'. בין השאר משולב ידע מדעי, מוזכרים מכשירים מדעיים כגון, המיקרוסקופ (דף לו').
ראו חלון "מבנה הספר" באצבע "אחרית דבר" - סטנוב מתאר את קהל היעד שלו "אחינו בית ישראל" שאינו מעוניין בספרי תבונה בעברית.
לאומית:
R 0=22 V 13514
טק:
IUL
ספרייה לאומית:
R 0=22 V 13514
13 ס"מ
Bibliography of the Hebrew Book:
שנת ק'ד'מ'ת' עדן
Physical Description קמד דף. 16°.
Notes שם המחבר בהסכמה.
"הסכמת הגאונים" עם שבע חתימות מזוייפות בתאריך יז אב תקל"ד.
הספר נחלק לשערים והשערים לפרקים.
דף קלז,ב-קמד: מספר הנפש. גם אלה דברי המחבר... איזה הערות... ממהות נפש האדם... והשארותה אחרי המות... והיה זה למשיב נפש... עד יבוא... מו' משה דעסוי... בחיבורו ס' הנפש [נדפס אחר כך, ברלין תקמ"ז]... ארבעה פרקים.
Additional Personal Name מנדלסזון, משה בן מנחם
Language עברית