תורת לשון עברית ב
תורת לשון עברית - חלק א; תורת לשון עברית - חלק ג
שלושת כרכי "תורת לשון עברית" כרוכים יחד
בשער הספר מצויין גם שמו של פיליפסון, משה, אך לא ברור מה היה תפקידו ביצירת הספר:
Bei Moses Philippsohn
gedruckt bei Christoph Schlieder
כשאיילה תוסיף את השדה "ספרים נוספים המוזכרים בספר זה" יש להוסיף:
בן-זאב, יהודה ליב תלמוד לשון עברי (עמ' מז').
IUL, וגם בדיקה ישירה של מהדורות 1807, 1816, 1825, 1838, 1850 - המצוייות בספריית אוניברסיטת תל אביב.
בהקדמת המחבר (למהדורה הראשונה)המופיעה לאחר שער שלושת הכרכים, מתאר המחבר את מבנה שלושת כרכי הספר:
חלק א' - עוסק באותיות, תנועות, שוא, דגשים ופעלים; חלק ב' - מוקדש למילים, אותיות השימוש, דרכי הלשון; חלק ג' - נגינה, הוראתה ושמושה. הוא אף מצרף כאן את תוכן העניינים של שני הספרים הראשונים, עמ' [7-9].
תורת לשון עברית - חלק ב' עוסק במיליות, דרכי הלשון (ה' הידיעה, סמיכות וכד'), בכינויי השם ובצורות הזמנים.
בעמ' [2] שלאחר עמוד השער של שלושת הכרכים, מופיע קטע בשם "אייניגע אפראבאטיכאנען"
("Einige Approbationen")
שבו שלוש המלצות שהן "מעין הסכמות" לספר, יחד עם ציון העובדה כי החתומים על ההמלצות - יהושע מליסא; אייכל, יצחק; ודוד פרענקל - הזמינו מראש עותקים של הספר. התאריך הרשום בתחתית ההמלצות של יהושע מליסא ואייכל, יצחק הוא תקס"ב, משמע שהן צורפו למהדורה הראשונה. התאריך הרשום בתחתית המלצתו של דוד פרענקל הוא תקס"ז, כלומר, המלצה זו מאוחרת יותר וצורפה רק למהדורה השניה.
לאחר השער המשותף לשלושת הכרכים, מופיע בעמ' [4-5] שיר מליצי פרי עטו של המחבר (ראו פירוט בהקדמת המחבר).
ראו הרחבה בהקדמות המחבר
שער הספר שכולל את שלושת הספרים הכרוכים יחד הוא:
תורת לשון עברית קצרה ובאר היטב מחזקת כל דקדוק הקריאה והכתיבה ודרכי לשון כפי משפט ההגיון, מפי ספרים וסופרים הראשונים התיכונים, האחרונים, והכל על סדר נכון, איש איש על מקומו למושבותיו, ועל דרך היותר נקל ומובן לתועלת התלמידים בבתי הספר אדער קורצגעפאסטע אונד דייטליכע עברישע שפראכלעהרע צום גברויך יידיש-דייטשר שולן אין דרייא טהיילן צוויטע פרבעסערטע אונד פרמעהרטע אויפלאגע
מהקדמת המחבר למהדורה השניה, בעמ' [6], עולה כי במהדורה הראשונה יצאו כרכי הספר בנפרד.
הלאומית העברית
PJ 4566 C66
עשיתי נסיונות רבים לאתר את מהדורת 1802 הראשונה, אך ללא הועיל. המהדורה הראשונה אינה ניתנת להשגה בארץ, בגרמניה או באוסטריה. יחד עם אנדראס עשיתי חיפושים במרבית הספריות החשובות בעולם - אלה המצויינות בחלונית "מספרים קטלוגיים" וגם אחרות, כגון, Anhaltinische Landesbüchere שבדסאו,
Bayerische StaatsBibliothek; Oxford OLIS and Bodleian Pre-1920 Catalogues. ככל הנראה, המהדורה הראשונה היתה קטנה ולכן לא נותרו ממנה עותקים, ורמז לכך ניתן ללמצוא בהקדמת המחבר למהדורה השניה (תורת לשון - חלק א', עמ' [6]), הטוען כי המהדורה הראשונה אזלה במהירות. גם העותק שבידי של מהדורת 1807 נדיר וצולם עבור פרוייקט הגיף הקודם, ככל הנראה בספריית המוזיאון הבריטי, אך המספר הקטלוגי על גבי העותק הזה מטושטש. לא הצלחתי לאתר ספר זה בקטלוג המקוון של ספריית המוזיאון הבריטי.